Mία σημαντική και ελπιδοφόρα εξέλιξη για την διευθέτηση του πολύπαθου ρέματος της Πικροδάφνης υιοθέτησε προ ολίγων ημερών το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) . Το Α΄ Τμήμα Διακοπών του ΣτΕ με την υπ. αριθμ. 149/2020 Γνωμοδότησή του, που εκδόθηκε στις 5 Αυγούστου 2020, δεν ενέκρινε σχέδιο ΠΔ/τος για την «οριοθέτηση του ρέματος Πικροδάφνης» που κατέθεσε η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής και το επέστρεψε στη Διοίκηση για να το διορθώσει σύμφωνα με τις υποδείξεις του. Η υπόθεση «Έγκριση των Περιβαλλοντικών όρων του έργου Ανάπλαση ρέματος Πικροδάφνης από τη Λ. Βουλιαγμένης έως εκβολή», κατά της περιβαλλοντικής αδειοδότησης της οποίας έχουν προσφύγει περιβαλλοντικοί Φορείς, θα εκδικαστεί 20 Οκτωβρίου 2020. Η έκδοση του Π.Δ/τος αποτελεί προϋπόθεση για την περιβαλλοντική αδειοδότηση του ανωτέρω έργου.
Στο παρελθόν, το Ε΄ τμήμα του ΣτΕ, είχε δώσει τέσσερεις αναβολές στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής για να καταθέσει σχέδιο Π.Δ/τος για τον καθορισμό των οριογραμμών του ρέματος Πικροδάφνης.
Τα βασικά σημεία της Γνωμοδότησης 149/5.8.2020 του ΣτΕ είναι τα εξής:
- Το ΣτΕ απαιτεί το Σχέδιο Π.Δ/τος οριοθέτησης του ρέματος Πικροδάφνης να καλύπτει το ρέμα στο σύνολό του. Η Διοίκηση στο σχέδιο Π.Δ/τος που κατέθεσε κάνει μερική οριοθέτηση του ρέματος και εξαιρεί: α) τις εκβολές κατάντη της Λεωφ. Ποσειδώνος και β) το τμήμα από οδό Σαρανταπόρου έως τις πηγές του ρέματος.
- Στην Τεχνική Έκθεση οριοθέτησης που κατέθεσε η Διοίκηση περιλαμβάνεται πλήθος κτισμάτων τα οποία βρίσκονται εντός των οχθιογραμμών της ιστορικής κοίτης. Για τα κτίσματα αυτά δεν παρέχονται στοιχεία για την νομιμότητα τους, σύμφωνα με την πολεοδομική νομοθεσία. Με την προτεινόμενη από Διοίκηση διευθέτηση θα μπορούσαν να νομιμοποιηθούν κατά παράβαση της ισχύουσας νομοθεσίας. Δηλαδή η οριοθέτηση της Διοίκησης αποτελεί όχημα για την εκ των υστέρων νομιμοποίηση όλων αυτών των κτισμάτων, η οποία οριοθέτηση βεβαίως απαιτεί έργα διευθέτησης τα οποία και αποτελούν πλήγμα στο φυσικό περιβάλλον αλλά και θα επιβαρύνουν ουσιαστικά τους Έλληνες φορολογούμενους που θα υποχρεωθούν να καλύψουν παρανομίες δεκαετιών.
- Ειδική αναφορά γίνεται στα αποτελέσματα της φωτοερμηνείας, ότι έχουν επιχωθεί, μέχρι εξαφανίσεως, μικρότερα ρέματα (μισγάγγειες) που συμβάλλουν στο ρέμα της Πικροδάφνης.
Το ΣτΕ καταλήγει ότι η Διοίκηση υποχρεούται να προχωρήσει σε τεκμηριωμένη, με τα κατά νόμο αναγκαία στοιχεία και μελέτες, οριοθέτηση του ρέματος της Πικροδάφνης στο σύνολό του, προκειμένου να διασφαλιστεί η ακώλυτη λειτουργία του ως οικοσυστήματος. «Συνεπώς το σχέδιο Διατάγματος δεν προτείνεται(από τη Διοίκηση), επί του παρόντος, νομίμως».
Ο Σύλλογος «Ροή, Πολίτες υπέρ των Ρεμάτων» υποστηρίζει ενεργά τον αγώνα των κινημάτων πολιτών και κατοίκων για την διάσωση του ρέματος και εκφράζει την ικανοποίηση του γιατί στη Γνωμοδότηση επισημαίνεται: α) η υποχρέωση συνολικής οριοθέτησης του ρέματος, λαμβάνοντας υπόψη την ιστορική κοίτη και β) γιατί ενώ καταγράφονται κτίσματα κοντά στο ρέμα δεν δίνονται στη μελέτη τα απαιτούμενα πολεοδομικά στοιχεία.
Η παρούσα Γνωμοδότηση, σε συνέχεια της Απόφασης του ΣτΕ για το ρ. Ποδονίφτη, αποτελούν μια ελπιδοφόρα συγκυρία καθώς οι αγώνες των ενεργών πολιτών για την προστασία και ανάδειξη των αστικών ρεμάτων φαίνεται ότι πιάνουν τόπο και πείθουν και την Δικαστική Εξουσία αλλά κυρίως τους έλληνες πολίτες.
Αθήνα, 12/9/2020
Σύλλογος «Ροή, Πολίτες υπέρ των ρεμάτων»
Πληρ. : 6972246035, 6945893245
Μπορείτε να κατεβάσετε το κείμενο της γνωμοδότησης από εδώ.