Παράνομα και επικίνδυνα έργα στην Πικροδάφνη

Την Τετάρτη 8 Νοεμβρίου στο Ρέμα Πικροδάφνης εισέβαλε εκσκαφέας και άρχισε να σκάβει κοίτη και όχθη κοντά στην συμβολή του ρ. Καλογήρων και Πικροδάφνης, στο ύψος των οδών Θέμιδος και Πικροδάφνης.

Ο εκσκαφέας μέσα στο ρέμαΟ εκσκαφέας μέσα στηυν κοίτη!

Απώτερος στόχος να κατασκευασθεί τοιχίο αντιστήριξης από λιθοδομή και σκυρόδεμα για να προστατευθούν αγωγοί που ρίχνουν λύματα στο ποτάμι, καθώς και το πεζοδρόμιο που έχει φτιαχτεί πάνω σε μπάζα και που υποτίθεται πως θα κινδυνεύσει.

Οι αγωγοί βοθρολυμάτωνΟ δρόμος

Ένα έργο βάναυσο που θα στερήσει ζωτικό χώρο από το ποτάμι , και θα εμποδίσει τη βλάστηση να επανακάμψει.. Κατασκευάζεται σε ζώνη υπερχείλισης συμβολής 2 κλάδων του ρέματος Καλογήρων και Πικροδάφνης. Μαζί με τη γέφυρα της οδού Δημοκρατίας, τα μπασκετάκια και την διαπλάτυνση του δρόμου σε βάρος της κοίτης θα αυξήσει τον πλημμυρικό κίνδυνο στην ευαίσθητη αυτή περιοχή.

Η τεχνική έκθεση επικαλείται τη Μελέτη ¨ανάπλασης ρ. Πικροδάφνης από Λ. Βουλιαγμένης ως εκβολές¨ και την έγκριση των Περιβαλλοντικών Όρων αγνοώντας 'οτι τόσο το συγκεκριμένο έργο, όσο και οποιδήποτε άλλο απαιτεί οριοθέτηση του ρέματος πριν την κατασκευή του, Για να αποφύγει την οριοθέτηση ισχυρίζεται αναληθώς ότι πρόκειται για επισκευή υπαρχόντων έργων.

Η έκθεση 1Η έκθεση 2


Το θράσος της συγκεκριμένης Διεύθυνσης είναι τέτοιο που όταν της ζητήθηκαν  εγκεκριμένη μελέτη και σχέδια  αρνήθηκαν προκλητικά να τα δώσει. Την ίδια στιγμή που προκλητικά κινδυνολογεί ότι δρόμος και πεζοδρόμιο κινδύνευαν από κατάρρευση, εντελώς αναληθές, όπως προκύπτει από τις φωτογραφίες που παραθέτουμε. Είναι ένα έργο αξίας 303.000 ευρώ δώρο στους εργολάβους, αφού το μήκος του δεν υπολογίζεται να ξεπεράσει τα 35-40μ. Εργο που πραγματοποιείται σε κρίσιμη ζώνη υπερχείλισης, αφού εκεί συμβάλλουν οι 2 κλάδοι Καλογήρων και Πικροδάφνης και ο όγκος νερού υπερδιπλασιάζεται. Αφαιρεί σημαντικό ζωτικό χώρο από την όχθη, αφού εκεί το ποτάμι είχε διευρύνει την κοίτη του γιατί την χρειαζόταν, αυξάνοντας έτσι τον πλημμυρικό κίνδυνο. Επίσης υποψήφιο για μελλοντικές διαβρώσεις στα κατάντη.

Κατατέθηκαν μηνύσεις από 3 συμπολίτες μας, μέλη του Δικτύου για τη διάσωση ρ. Πικροδάφνης, παρά τις προσπάθειες παρεμπόδισής τους από άγνωστες δυνάμεις που παρενέβησαν στην Αστυνομία και της  ζήτησαν να μην δίνουν δεκτές οι μηνύσεις μας.

Αστυνομία

Στην συνέχεια από τον Εισαγγελέα ζητήθηκαν να προσκομιστούν τα απαραίτητα νομιμοποιητικά στοιχεία του έργου ήτοι:


1- Οριοθέτηση του τμήματος επέμβασης ή συνολική οριοθέτηση του ποταμού
2- Μελέτη με περιγραφή και διαστασιολόγηση των έργων εγκεκριμένη από την αρμόδια Υπηρεσία
3- Σχέδια με την διάταξη των έργων. Κατόψεις, τομές , κλπ επεξηγηματικά σχέδια για τις λεπτομέρειες και τα υλικά κατασκευής, σε κατάλληλη κλίμακα
4- Μελέτη περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και ΑΕΠΟ, ή Απόφαση απαλλαγής από ΑΕΠΟ, εφόσον το έργο αποδεικνύεται ότι δεν εμπίπτει στις αντίστοιχες κατηγορίες της ΥΑ 37674/16,
προκειμένου να νομιμοποιηθεί η άδεια εκτέλεσης των έργων.


Είμαστε σε αναμονή...

Όχι τσιμέντα στο ποτάμιΌχι στην υποβάθμιση

 

Είδος Καταχώρησης
Submitted by Δ. Θεοδοσόπουλος on