Πάπιγκο: Στις 7 Ιουνίου η εκδίκαση της υπόθεσης στο ΣτΕ

Πάπιγκο: Στις 7 Ιουνίου η εκδίκαση της υπόθεσης στο ΣτΕ
Πάπιγκο: Στις 7 Ιουνίου η εκδίκαση της υπόθεσης στο ΣτΕ
Πάπιγκο: Στις 7 Ιουνίου η εκδίκαση της υπόθεσης στο ΣτΕ

Αναβλήθηκε και πάλι η εκδίκαση της προσφυγής στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) κατά της αδειοδότησης μη επιτρεπόμενης οικοδομικής δραστηριότητας εκτός των ορίων του παραδοσιακού οικισμού Πάπιγκου και εντός του Πυρήνα του Εθνικού Πάρκου Β. Πίνδου - Τμήμα Βίκος.

Η προσφυγή των Περιβαλλοντικών Οργανώσεων «Καλλιστώ», «Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης» και «Ροή», που κατατέθηκε στις 9 Μαρτίου 2022, ήταν να εκδικαστεί το Νοέμβριο 2022, πήρε όμως διαδοχικές αναβολές: 22 Μαρτίου, 17 Μαΐου και  λόγω εκλογών, για τις 7 Ιουνίου 2023. Επίσης, τα προσωρινά μέτρα δεν έγιναν δεκτά, ενόψει της αρχικά προβλεπόμενης εκδίκασης σε σύντομο χρονικό διάστημα, με αποτέλεσμα τα έργα να είναι ένα βήμα πριν την ολοκλήρωσή τους.

Εν τω μεταξύ, οι οικοδομικές δραστηριότητες, συνεχίζονται απρόσκοπτα, παρά τις καταγγελίες των Περιβαλλοντικών Οργανώσεων, στις οποίες κώφευσαν οι αρμόδιες αρχές, με εξαίρεση την Μονάδα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Β. Πίνδου του ΟΦΥΠΕΚΑ.

Σε όλο αυτό το χρονικό διάστημα προέκυψαν διάφορα ζητήματα: επίκληση «διορθωμένων» ορίων του οικισμού δίχως έγκριση και πολεοδομική εγκυρότητα, παράνομη διαπλάτυνση και χρήση δρόμων, καθώς και διάνοιξη νέων οδών, μέσα στην αυστηρά προστατευόμενη περιοχή, μη τήρηση του θεσμικού πλαισίου για το τοπίο - Τόπους Ιδιαίτερου Φυσικού Κάλλους, άρνηση χορήγησης εγγράφων- πρακτικών για την έγκριση αρχιτεκτονικών μελετών, κ.ά.

Οι ελπίδες μας για άμεση διακοπή των οικοδομικών δραστηριοτήτων και αποκατάσταση της περιβαλλοντικής ζημιάς συγκεντρώνονται πλέον στην απόφαση που θα πάρει το ΣτΕ, ώστε να γίνουν σεβαστά τα μοναδικά χαρακτηριστικά και τα πολλαπλά καθεστώτα προστασίας της περιοχής: Παραδοσιακός Οικισμός, Πυρήνας Εθνικού Πάρκου, Γεωπάρκο UNESCO, Τόπος Ιδιαίτερου Φυσικού Κάλλους, υποψήφιο Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς UNESCO.

Η διαδικτυακή εκστρατεία για την προστασία του Πάπιγκου και του Βίκου είναι ακόμα ενεργή, και σας καλούμε να συνυπογράψετε εδώ:

https://secure.avaaz.org/community_petitions/el/ton_k_prothupourgo_ton_k_upourgo_energeias_kai_per_sos_papigko_ethniko_parko_boreias_pindou/

Μέχρι τότε ευχαριστούμε από καρδιάς τους πάνω από 4.000 πολίτες που ήδη συνυπέγραψαν την εκστρατεία τις τελευταίες εβδομάδες.

Οι υπογράφουσες περιβαλλοντικές οργανώσεις:

  • ΑΝΙΜΑ - Σύλλογος Προστασίας και Περίθαλψης Άγριας Ζωής
  • ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού
  • Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης
  • Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία
  • Επιμελητήριο Περιβάλλοντος και Βιωσιμότητας
  • Καλλιστώ - Περιβαλλοντική Οργάνωση για την Άγρια Ζωή και τη Φύση
  • ΡΟΗ - Σύλλογος Πολιτών υπέρ των Ρεμάτων
  • Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Ιωαννίνων
  • MedINA-Μεσογειακό Ινστιτούτο για τη Φύση και τον Άνθρωπο

 

Είδος Καταχώρησης
Submitted by radmin on