Συνάντηση με τον Σύλλογο Πολιτών για την διάσωση του Ρέματος Καραμελίτσας στην Θεσσαλονίκη

Για το Ρέμα Καραμελίτσα και Ρέμα Σταγειρίτη Θεσσαλονίκης.

Το Σάββατο 13 Απριλίου, το μέλος του Δ.Σ. του συλλόγου μας Δημήτρης Θεοδοσόπουλος, συναντήθηκε με εκπροσώπους από τον σύλλογο πολιτών Πυλαίας-Μαλακοπής Θεσσαλονίκης για την διάσωση του ρέματος Καραμελίτσα. Έγινε ενημέρωση για τις δράσεις και τις προσπάθειες τους, παράδοση υλικού σχετικά με τα έργα που λαμβάνουν χώρα σήμερα στο ρέμα Σταγειρίτη και φυσικά αυτοψία. Οι πρώτες διαπιστώσεις είναι:

1. Σήμερα πραγματοποιείται ένα φαραωνικό έργο στο ρέμα Σταγειρίτη με αποψίλωση όλης της παραρρεμάτιας βλάστησης και κοπή δεκάδων δέντρων. Όλη η κοίτη και τα πρανή θα αντικατασταθούν με λιθοπλήρωτα συρματοκιβώτια και με μπετά, πάνω στην παρωχημένη παλιά λογική.

2. Το μικρότερο ρέμα της Καραμελίτσας που συμβάλλει στο ρέμα Σταγειρίτη οδεύει προς εξαφάνιση, πρώτα στους χάρτες και στα ρυμοτομικά σχέδια και κατόπιν και στο πεδίο για την δημιουργία οικοδομικών τετραγώνων.

3. Τα μπάζα στο ρέμα Καραμελίτσα που δεν απομακρύνονται αποτελούν δημόσιο κίνδυνο τόσο για την υγεία όσο και για ενδεχόμενη πλημμύρα.

4. Ο αγώνας της επιτροπής των κατοίκων είναι η μόνη προσπάθεια που γίνεται για την διάσωση του ρέματος, αφού οι αρμόδιες αρχές προωθούν τα φαραωνικά τους σχέδια στην παλιά λογική: Υποβαθμίζουμε το περιβάλλον, θάβουμε το ρέμα, δημιουργούμε οικόπεδα.

Σύντομα πιο αναλυτικά στοιχεία. Η αρχή έγινε με την επαφή μας και την ανταλλαγή στοιχείων. Ο αγώνας για ένα καλύτερο μέλλον είναι διαρκής και παντού.

Δείτε το βίντεο της αυτοψίας εδώ:

https://www.youtube.com/watch?v=Jl4puk8oYJU&fbclid=IwAR2AU6l6nmF4HA86gs7Wshwrc9FivVqescZlRFVla6GFIuHpc2fmZ5Yu0aw

Ρέμα Σταγειρίτη

 

Ρέμα Καραμελίτσας

Ρέμα Καραμελίτσας

Είδος Καταχώρησης
Submitted by Δ. Θεοδοσόπουλος on